Sker sidepring allerede efter 1 år?

Derfor sker sidespring efter ét og syv år….

  Bjarke Hansen bjah@tv2.dk ,                

Her linket til udsendelsen i Go`morgen Danmark på TV2.

Eksperter taler om en étårskrise og en syvårskrise i et parforhold – og det er her, der er størst chance for sidespring. Men hvorfor egentlig – og hvad gør man ved det?

To eksperter i samliv og parforhold fortæller, hvorfor det tit er sådan, at forhold er mest skrøbelige efter hhv. ét og syv år – og hvad man kan gøre ved det.

”hvis man allerede er utro, når man kun lige har været sammen i et år, så synes jeg man skal overveje, om det egentlig skal være et forhold. For indenfor det første år bør forholdet stadig være ret juicy og friskt. Og er det ikke nok til at nøjes med hinanden her, så skal man måske lede efter en anden,” udtaler samlivsrådgiver Ingrid Ann Watson.

Lasse Bauer, parforholdsrådgiver, er delvist enig: ”I det første års tid skal det hele gerne være spændende og nyt, men når så biokemien efter denne periode stopper med at fortælle, at ’hold da op hvor han eller hun fantastisk’, så kan der godt komme sådan en nedtursperiode. Men om det er ensbetydende med, at man skal gå fra hinanden, det mener jeg ikke nødvendigvis,” siger han.

Netop den ”døde periode” lige efter forelskelsen er årsagen til, at mange sidespring sker lige her.

Et forhold er en tom æske Ifølge Lasse Bauer har mange den fejlagtige opfattelse, at et forhold er ligesom en æske fyldt med spændende ting, som man så bare kan tage fra efter forgodtbefindende. Men i virkeligheden er forholdet ligesom en tom æske, som man selv skal fylde ting i.

”Derfor tænker mange, hvis de er vildt forelskede i starten, at ’nej hvor er det fantastisk – her er jo masser af ting at tage fra æsken’. Og så glemmer de at opbygge tillid og dialoger og interesser sammen, og når så kemien ebber ud, så er der ikke noget at tage af, og så virker en helt anden person måske pludselig ret lækker,” siger Lasse Bauer.

Ingrid Ann Watson råder derfor par til at lave faste aftaler, såsom at holde den første weekend i måneden sammen, for at sørge for at æsken hele tiden er fyldt.

”Jeg oplever, at vi fordi vi har så travlt, så er faste aftaler et godt redskab,” siger hun.

Fortæl ikke om smutteren En anden fareperiode i forholdet er efter ca. syv år, hvor man kender hinanden helt til bunds og er meget etableret som par.

Og her skal man holde øje med store og pludselige forandringer hos partneren, som man ikke selv umiddelbart er skyld i.

”Hvis ens partner pludselig er drænet for energi – eller har meget mere energi, for den sags skyld – eller hvis vedkommende pludselig vil noget nyt seksuelt, så skal man være opmærksom,” fortæller Lasse Bauer.

Han mener til gengæld ikke, at man nødvendigvis skal fortælle om den enkelte smutter til julefrokosten.

”Hvis man er i et godt forhold, og blot er kommet til at kysse på en anden i en brandert, så er det utroligt egoistisk at gå hjem og såre sin partner ved at fortælle om det. Men hvis det er en affære, man er følelsesmæssigt involveret i, eller hvis det er noget, der ofte sker, så skal man overveje, om man er i det rigtige forhold,” siger Lasse Bauer.   

Men her er Ingrid Ann Watson ikke helt enig.

”Man skal huske på, at det som regel starter med den enkelte svipser, og det starter som regel med en kollega på arbejdet. Så i det øjeblik, man begynder at føle sig tiltrukket af en anden, kan det være en god idé at være ærlig overfor sin partner og sige det. Så giver man ligesom også sin partner en fair chance for at komme ind i kampen,” siger hun. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *