Kunne du finde på at tage på ferie med din ex?

Tag på ferie med din ex

Det styrker børnenes trivsel – men kun hvis I voksne kan rumme hinanden. Ellers er det tortur.

ferie med din ex
Hvis ellers de voksne kan få det til at fungere, kan det være en kæmpe gevinst for børnene at holde ferie med både mor og far, selv om de er skilt. © Colourbox

Den første sommerferie som delt familie er altid svær og uvant for både børn og voksne. For hvem skal børnene holde ferie med hvornår? Og hvor skal rejsen gå hen? Og kan det måske være en god idé at tage på ferie med din ex?

Ja, siger parterapeut Ingrid Ann Watson. Hun har arbejdet som parterapeut i mere end 20 år og har specialiseret sig i tilgivelse og kommunikation mellem mennesker.

Overskud til at bære over

Det er dog en forudsætning, at de voksne begge har en form for personligt overskud, så de kan bære over med de egenskaber hos hinanden, som de lod sig skille fra.

For de eks-par, der har overskuddet, er det en rigtig god ide, som jeg ville ønske flere benyttede sig af. For uanset hvordan man vender og drejer det, så ønsker de fleste børn sig at være sammen med både mor og far. Siger Ingrid Ann Watson.

Børn vinder på fælles ferie

Og det, der gør godt på børnene i ferien, gavner også resten af året.

Hvis man formår at tale afslappet ferie sammen, så bliver det lettere, når man kommer hjem. Når man skal hjem og skal tale sammen med personalet på fritidshjemmet. Chancen for, at man håndterer de udfordringer, der måtte være omkring barnet, på en ordentlig måde. Det vil derfor også øges, forklarer Ingrid Ann Watson.

Hvis man husker at minde sig selv om, at den fælles ferie er til for netop børnenes skyld. Så bliver det også nemmere ikke at lade sig irritere over sin eks, siger hun:

Når man ikke lever sammen længere, er det irrationelt at lade sig irritere over, at den anden gør noget, man ikke bryder sig om.

Man har ikke fælles økonomi og fælles liv længere, og derfor bør man forsøge at holde alle irritationsmomenter ud i strakt arm, siger hun.

Kan man det, giver det samtidig mulighed for at se hinanden på en anden måde, hvor man ikke er afhængig af hinanden mere. Det gavner hele familien, siger Ingrid Ann Watson.

Accept fra kæresten

Hvis den ene part – eller begge parter for den sags skyld – har fået sig en ny partner, bør denne acceptere, at de fraskilte forældre tager på fælles ferie for at skabe gode rammer for børnene, mener parterapeuten.

– Den nye partner skal have at vide, at man holder ferie med eks’en for børnenes skyld. Man må sige det helt klart: “Det er dig, jeg vil have, men det er min eks, børnene behøver at se her på ferien,” forklarer Ingrid Ann Watson.

Tag kærester med

Hun foreslår desuden, at hvis eks-parret hver især har fået en nye kærester, og de har kendt hinanden et par år, er det måske en ide at tage af sted sammen på ferie alle sammen.

Man skal være enige om at kunne se, at det kan skabe værdi at være sammen alle sammen. Det er ikke kun en måde, børnene kunne blive trygge på. Det er også en måde, som de nye kærester kan se, at eks’erne begge to har gang i et nye liv, selv om de også bruger tid sammen med børnene, forklarer Ingrid Ann Watson.

Fede ferier kommer ikke af sig selv. Der skal trækkes kraftigt på gamle erfaringer fra parforholdet for at sikre, at ferien bliver en succes og ikke kører af sporet, lige som forholdet gjorde.

Her er fem gode til til, hvad I kan gøre for at komme helskindet igennem den første ferie med eks’en:

  1. Husk, hvorfor I gik fra hinanden, og kom de udfordringer, I tidligere har haft, i forkøbet. Det, der gjorde dig ked af det og vred, da I var sammen, vil din eks have samme handlemønster overfor efter skilsmissen. Undgå derfor de situationer, du ved, tænder dig af.
  2. Overvej hvilke kampe, du vil kæmpe – inden du tager af sted
  3. Sørg for at bo adskilt. Det kan fx være to værelser/telte.
  4. Hvis I er af sted i mere end et par dage, så sørg for, at du også får noget alene-tid uden din eks. Det behøver ikke være lang tid, men bare nok til at kunne trække vejret.
  5. Aftal et forventningsmøde, inden I tager af sted. Så har I en fælles ramme at navigere ud fra.

Af journalist Pernille Marrot/Bt/kilde: Parterapeut Ingrid Ann Watson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *